Over studio Guichard

Redactioneel ontwerp, boekontwerp, beeldredactie, informatievormgeving en branding.

Over Studio Guichard
Studio Guichard is mijn grafisch ontwerpbureau. Ik ben Ron Guichard (1963), woon en werk in Zuidhorn (Groningen). Mijn studio bestaat al meer dan 20 jaar. Voordat ik als zzp'er begon, werkte ik als grafisch vormgever op de redactie en studio van Dagblad van het Noorden. Voor het moederbedrijf NDC maakte ik ook speciale uitgaven en verzorgde de restyling van weekbladen en magazines. Mijn specialismen zijn redactioneel ontwerp, boekenontwerp, informatievormgeving, branding (identiteit ontwerp) en beeldredactie. 
Redactioneel ontwerp
Ik verzorg de grafische vormgeving van jaarverslagen, magazines en beleidsrapporten. Mijn ervaring is dat de beste producties ontstaan als redactie, opdrachtgever en ontwerper op gelijke voet samenwerken. Zelf doe ik  uitgebreid onderzoek. Ik vind dat een must voor mijn inhoudelijke inbreng en om een goed doortimmerd ontwerp te kunnen maken. Pas daarna ga ik schetsen, ideeën uitwerken, puzzelen en spelen. Elke productie is weer een nieuw gezamenlijk maakproces. Ik geniet ervan als alles op z'n plek valt: doel, inhoud, vorm. Voor voorbeelden en recent werk: kijk in mijn portfolio. 
Boekenontwerp 
Boeken maken is voor mij de kers op de taart in het grafisch vakgebied. Ik geniet van het maakproces met de schrijver. Een boek maken is meer dan het bedenken van de vorm. Ik krijg ook vaak de rol van beeldredacteur, orden de inhoud en voeg elementen toe. Bij het ontwerpen verplaats ik me continu in de eindgebruiker: de lezer, de kijker. Dat vraagt een eigen visie op de inhoud. Vrij recent maakte ik een jubileumboek voor Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer. In dit achtergrondartikel vertel ik over het ontwerp en welke keuzes ik maakte.  
Beeldredactie
Goed beeld versterkt de tekst, versterkt de kracht van het communicatiemiddel en de boodschap. Ik geniet ervan als dat samenvalt. Of dat nu in een jubileumboek, magazine of jaarverslag is. Goed beeld maakt nieuwsgierig, roept verwachtingen op en helpt de lezer om informatie te ordenen en te prioriteren. Bij de meeste producties doe ik naast de grafische vormgeving ook de beeldredactie. Soms krijg ik materiaal aangeleverd, soms maak ik het beeld zelf, soms ga ik op zoek en koop ik beeld in of nog beter, ik maak een briefing voor een externe beeldmaker. 
Informatievormgeving  
Informatievormgeving (information design) is de vormgeving van visuele informatie. Als grafisch vormgever visualiseer je dan complexe informatie op een begrijpelijke en toegankelijke manier. Dat doe je met grafieken, diagrammen, of schema’s. Ik vind het de kunst om informatie zo te presenteren dat informatie optimaal uitkomt. Want dan help je de lezer en de kijker  om informatie te verwerken en te begrijpen. Kijk voor voorbeelden in de portfolio. 
Branding 
In mijn studio heb ik in de afgelopen jaren veel huisstijlen gemaakt. Ik vind een identiteit ontwerpen boeiend omdat het een soort systeem is dat zich continu ontwikkelt. Net als andere vormgevers werk ik niet alleen met eigen ontwerpen, maar ook met ontwerpen die door anderen zijn bedacht en gemaakt. Ik vind het in dat geval belangrijk dat ik met respect omga met de bestaande huisstijl. Recente voorbeeld van identiteit ontwerp en branding vind je in de portfolio. 
TERUG NAAR BOVEN